Java, .NET, PHP, PYTHON, ANGULAR, ML, Data Science, Testing, CI Tutorials in Easy Languages.

"Best Software Training, Internship, Project Development center of Indore India, Helpline 780506-3968"

The ternary operator in python:-


It is used to solve a condition-based program using a single-line statement. ternary operator contains an if-else statement using a single line.

It is used to solve a condition-based program using a single-line statement.


Syntax:-

var =  True statement if condition else false statement

print(var if condition else var)


Example of a ternary operator in Python?

Q) WAP to check the greater number using Ternary Operator?


Solution First:-

a = int(input("enter first number"))
b = int(input("enter second number"))
res =  "a is greater" if a>b else "b is greater"
print(res)

Solution Second:-

a = int(input("enter first number"))
b = int(input("enter second number"))
print(a if a>b else b)



WAP to check vowel and consonant using a ternary operator?

s = input("enter char to check vowel and consonent")

o = "Vowel" if s=='a' or s=='e' or s=='i' or s=='o' or s=='u' else "Consonent"
print(o)



Nested Ternary:-

We can create more than one Ternary Statement using a nested sequence.

var =  (True if condition else false) if condition else (True if condition else false)
 
Example of Nested ternary:-

WAP to calculate the greatest number using a ternary operator in Python?

a = int(input("enter first number"))
b = int(input("enter second number"))
c = int(input("enter third number"))
res =   "a is greatest" if a>c else "c is greatest" if a>b  else "b is greatest" if b>c else "c is greatest"
print(res)


Advantage:-

Its performance is better if we can solve expression using a single line


Disadvantage:-

It is not used to solve complex condition-based or multiple lines based program logic.


Assignment of Ternary Operator:-

1) WAP to check leap year using a ternary operator in Python?
   
Solution:-

year  = int(input("enter year"))
s = "Leap year" if(year%400==0 or (year%4==0)  and  (year%100!=0) ) else "NOT Leap year"
print(s)


2)  WAP to check divisibility of number that it is divisible by 3 and 5 or not?
Solution:-

num = int(input("enter number"))
s = "divisible" if num%3==0 and num%5==0 else "not divisible"
print(s)

3)  WAP to check divisibility of a number by 3 and 5, individually and both?

num = int(input("enter number"))
s = "divisible by 3 and 5" if num%3==0 and num%5==0 else "divisible by 3" if num%3==0 else "diviblle by 5 " if num%5==0 else "not divisble by 3 and 5"

print(s)


4)  WAP to check that salary is in income tax or not display the total amount and the taxable amount 


sal = int(input("enter salary"))

s = "not taxable" if sal<=250000 else "Tax amount is " + str(sal-250000)

print(s)


5)  WAP to calculate electricity bill where unit price, total consumption will be entered by the user, if the bill is <400 then pay only 100 RS and above this 50% amount will be paid.

Solution:-

up = float(input("enter unit price"))
con = float(input("enter consumption"))
total = up*con

s = "pay only 100 rs " if total<400 else  "Actual bill is " + str(total) + "payble bill is " + str(total/2)

print(s)









22 Comments

If you have any doubt in programming or join online classes then you can contact us by comment .

  1. #check leap year using a ternary operator in Python?

    year = int(input("Please Enter the Year : "))

    if (( year%400 == 0)or (( year%4 == 0 ) and ( year%100 != 0))):
    print("%d is a Leap Year" %year)
    else:
    print("%d is Not the Leap Year" %year)

    ReplyDelete
  2. # check divisibility of number that it is divisible by 3 and 5 or not?

    number = int(input("Please Enter the Number : "))

    if (( number%3 == 0)or (( number%5 == 0 ))):
    print("%d is a divisible number" %number)
    else:
    print("%d is not a divisible number" %number)

    ReplyDelete
  3. Greater number program uisng ternary operator
    a=int(input("Enter first number"))
    b= int(input("Enter first number"))
    s = str(a)+" is greater" if a>b else str(b)+" is greater"
    print(s)

    ReplyDelete
  4. Lokesh Rathore

    Check divisibility of number that it is divisible by 3 and 5 or not ?
    Solution:-
    num = int(input("Enter the Number :- "))
    a="Divisible by 3 and 5" if num%3==0 and num%5==0 else "Divisible by 3" if num%3==0 else "Divisible by 5" if num%5==0 else "Not divisible by 3 and 5"
    print(a)

    ReplyDelete
  5. Lokesh Rathore

    Check leap year using a ternary operator in Python ?
    Solution :-
    year = int(input("Enter Year :-"))
    a = "This is Leap Year." if (year%4==0) else "This is Not Leap Year."
    print(a)

    ReplyDelete
  6. Lokesh Rathore

    check that salary is in income tax or not ?
    Solution :-
    sal = int(input("Enter the Salary :- "))
    a="Salary is Not Taxable." if (sal<=250000) else "Salary is Taxable."
    print(a)


    ReplyDelete
  7. Lokesh Rathore

    Check the greater number using Ternary Operator ?
    Solution :-
    a = int(input("Enter first number :- "))
    b = int(input("Enter second number :- "))
    s = "A is greater number." if a>b else "B is greater number."
    print(s)

    ReplyDelete
  8. Lokesh Rathore

    Check vowel and consonant using a ternary operator ?
    Solution :-
    char = input("Enter Character to check Vowel and Consonent : - ")
    r = "It is Vowel." if char=="a" or char=="e" or char=="i" or char=="o" or char=="u" else " It is Consonent."
    print(r)

    ReplyDelete
  9. Lokesh Rathore

    Calculate the greatest number using a ternary operator in Python ?
    Solution :-
    a = int(input("Enter first number :- "))
    b = int(input("Enter second number :- "))
    c = int(input("Enter third number :- "))
    s = "A is Greatest Number." if a>c else "C is Greatest Number." if a>b else "B is Greatest Number." if b>c else "C is Greatest Number."
    print(s)

    ReplyDelete
  10. deependra singh jadaunNovember 4, 2020 at 8:43 PM

    program for income tax ,salay ,taxable amount
    s=int(input("enter the salary"))
    i=s-250000
    r="salary is in income tax "if s>250000 else"salary is not in income tax"
    print(r)
    p=(0.1*i)# this much of tax is payable
    print("'{0}' salary amount is taxable and '{1}' is payable as tax amount " .format(i,p))

    ReplyDelete
  11. deependra singh jadaunNovember 6, 2020 at 11:08 AM


    WAP to calculate the greatest number using a ternary operator in Python?

    WAP to calculate the greatest number using a ternary operator in Python?

    a=10
    b=15
    c=20
    s="'a is greatest' if a>c else 'c is greatest' "if a>b else "b is greatest"if b>c else "c is greatest"
    print(s)

    ReplyDelete
  12. deependra singh jadaunNovember 6, 2020 at 11:11 AM

    WAP to check divisibility of number that it is divisible by 3 and 5 or not?
    a=int(input(" enter any no. "))
    s="number is divisible by 3 or 5" if a%3==0 or a%5==0 else "no. is not divisible"
    print(s)

    ReplyDelete
  13. Parag Jaiswal
    1) WAP to check leap year using a ternary operator in Python?

    year = int(input("Enter year"))
    res ="A leap year" if(year%4==0) else "Not a leap year"

    print(year, res)

    ReplyDelete
    Replies
    1. not correct because leap year is divisible by 400,4 and not divisible by 100

      Delete
  14. Parag Jaiswal
    2) WAP to check divisibility of number that it is divisible by 3 and 5 or not?
    n = int(input("Enter number = "))

    res= " Divisible by 3 & 5" if(n%3 == 0 and n%5==0) else "Divisible by 3" if(n%3==0) else "Divisible by 5" if(n%5==0) else "Not divisible by 3 & 5"

    print(n, res)

    ReplyDelete
  15. Parag Jaiswal
    #WAP to check that salary is in income tax or not display the total amount and the taxable amount
    s = int(input("Enter your salary = "))

    r = "salary is not taxable" if s<= 500000 else "Salary is taxable and tax amount is " +str(s-500000)
    print(r)

    ReplyDelete
  16. Parag Jaiswal
    #WAP to calculate electricity bill where unit price, total consumption will be entered by the user, if the bill is <400 then pay only 100 RS and above this 50% amount will be paid.
    price = int(input("Enter unit price = "))
    con = int(input("Enter consumption = "))

    total = price * con

    z= "Bill is 100 " if total<=400 else "Total bill is " +str(total) +"Payable bill is "+str(total/2)
    print(z)

    ReplyDelete
  17. Adarsh dixit
    year=int(input('enter year'))
    s = "leap year"if(year%4==0)else"not leap year"
    print(s)

    ReplyDelete

Post a Comment

If you have any doubt in programming or join online classes then you can contact us by comment .

Previous Post Next Post